Tadqiqotchilik kompetensiyasining mazmuni, tarkibi va mezonlari - Xamidova Zaynura Ramazonovna (Fergana methodical school, 2026)
Mazkur maqolada tadqiqotchilik kompetensiyasining mazmun-mohiyati, tarkibiy komponentlari hamda uni baholash mezonlari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Shuningdek, tadqiqotchilik kompetensiyasini shakllantirishning nazariy asoslari, uning ta’lim sifatini oshirishdagi o‘rni va ahamiyati yoritiladi. Tadqiqotchilik kompetensiyasining motivatsion, kognitiv, amaliy-faoliyat va refleksiv komponentlari tavsiflanib, ularni rivojlantirishga xizmat qiluvchi pedagogik shart-sharoitlar hamda samarali ta’lim texnologiyalari tahlil etiladi. Shuningdek, mazkur kompetensiyani baholash mezonlari va ko‘rsatkichlari asosida o‘quvchilarning tadqiqotchilik faoliyatini rivojlantirish imkoniyatlari hamda ta’lim jarayoniga tatbiq etishning amaliy jihatlari asoslab beriladi.