Antitsipatsiya va forsayt tushunchalarining ijtimoiy-pedagogik, psixologik mohiyati - Sadriddinova Feruza Meliyevna (Fergana methodical school, 2026)
Mazkur maqolada antitsipatsiya va forsayt tushunchalarining ijtimoiy-pedagogik hamda psixologik mohiyati ilmiy-nazariy nuqtai nazardan kompleks tahlil qilingan. Antitsipatsiyaning shaxsning kelajakdagi voqea va jarayonlarni oldindan anglash, ehtimoliy vaziyatlarni prognoz qilish hamda ularga mos ravishda faoliyatni rejalashtirishdagi psixologik mexanizmlari yoritilgan. Shuningdek, forsayt yondashuvining ta’lim tizimi va jamiyat taraqqiyotini strategik rejalashtirish, istiqbolli rivojlanish yo‘nalishlarini belgilash hamda innovatsion qarorlar qabul qilishdagi ahamiyati ochib berilgan. Maqolada ushbu tushunchalarning o‘zaro bog‘liqligi, ularning ta’lim jarayonida bo‘lajak mutaxassislarning prognostik tafakkuri, strategik fikrlashi, kasbiy kompetentligi va moslashuvchanlik ko‘nikmalarini rivojlantirishdagi o‘rni tahlil etilgan. Tadqiqot natijalari antitsipatsiya va forsayt yondashuvlarini pedagogik faoliyatga integratsiya qilish ta’lim sifati va samaradorligini oshirish, shuningdek, zamonaviy jamiyat ehtiyojlariga mos, raqobatbardosh mutaxassislarni tayyorlashning muhim omillaridan biri ekanligini asoslaydi. Mazkur maqola oliy ta’lim muassasalari professor-o‘qituvchilari, doktorantlar, magistrantlar hamda pedagogika va psixologiya sohasida ilmiy izlanish olib borayotgan tadqiqotchilar uchun foydali ilmiy-uslubiy manba hisoblanadi.