Nutq buzilishlari mavjud bo‘lgan bolalarning psixologik xususiyatlari - Sharipov Mirjalol Jamoladdin o‘g‘li (Fergana methodical school, 2026)
Mazkur maqolada nutqida kamchiliklari bo‘lgan bolalarning psixologik xususiyatlari, nutq buzilishlarining asosiy turlari hamda ularning bolaning shaxsiy, emotsional va ijtimoiy rivojlanishiga ta’siri tahlil qilingan. Nutqning insonning muloqoti, tafakkuri va ijtimoiy moslashuvidagi ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, artikulyatsion, fonetik-fonematik, leksik-grammatik va nutqning temp-ritmik buzilishlari haqida ma’lumot berilgan. Nutq buzilishlarining bolalarda o‘ziga ishonchsizlik, tortinchoqlik, muloqotdan chekinish, hissiy zo‘riqish va ijtimoiy faollikning pasayishiga olib kelishi mumkinligi ko‘rsatib berilgan. Maqolada nutqida kamchiliklari bo‘lgan bolalar bilan ishlashda logopedik, pedagogik va psixologik yordamni kompleks tashkil etishning ahamiyati asoslangan.